Sinterklaas is inmiddels achter de rug, maar kerst en oud & nieuw komen er alweer aan en de meeste mensen zien dit als een groot obstakel als het gaat om hun gewicht. Dit hoeft echter zeker niet het geval te zijn! In deze blog ga ik je 5 tips geven om fit de feestdagen door te komen. Met deze 5 tips kun je blijven genieten van de lekkere hapjes, drankjes en de gezelligheid zonder teveel ‘schade’ op te lopen.

Heb jij zelf nog handige tips? Laat het dan weten door onder deze blog een reactie achter te laten!

1. Beweeg extra

Voldoende beweging is natuurlijk altijd belangrijk, maar tijdens de feestdagen kan dit zeker een verschil maken. Veel mensen worden sowieso al minder actief door het winterse weer en als ze dan ook nog ongezonder eten dan normaal, is de motivatie om meer te bewegen al helemaal ver te zoeken.

Dit is juist een grote valkuil, dus probeer dit te voorkomen! Je energieverbruik bestaat uit je rustmetabolisme, thermogenese (de afbraak van voedingsstoffen) en fysieke activiteit. Je fysieke activiteit bestaat weer uit training en dagelijkse beweging en juist die dagelijkse beweging kan een groot verschil maken in het aantal calorieën wat je dagelijks verbruikt.

Probeer dus iedere dag extra te bewegen door bijvoorbeeld een half uur te gaan wandelen, fietsen of door vaker de trap te pakken. Op deze manier kun je ook een beetje compenseren voor wat je tijdens de feestdagen meer naar binnen werkt.

2. Eet meer eiwitten en groenten

Als je wilt voorkomen dat je ‘s avonds helemaal los gaat met al die lekkere hapjes en gerechten op tafel is het slim (is het eigenlijk altijd wel) om overdag al veel eiwitten en groenten te eten. Eiwitten zorgen ervoor dat je je hongergevoel onderdrukt doordat ze langzaam verteerd worden.

Wat ook je hongergevoel vermindert zijn vezels en deze zijn te vinden in verschillende groentes, maar ook in graanproducten en fruit. In dit geval raad ik je aan om voor groente te kiezen omdat deze weinig calorieën bevatten, zodat je ‘s avonds wat meer calorieën over hebt 🙂

3. Zet gezonde hapjes op tafel

De calorieën die je dus hebt opgespaard door vaker voor groente te kiezen dan voor graanproducten en fruit, kun je gebruiken voor de lekkere hapjes. En lekkere hapjes hoeven niet altijd vol met suiker en vet te zitten, maar je kunt ook heerlijke gezonde hapjes op tafel zetten.

Ik zal aankomende week wat lekkere gezonde recepten op de website plaatsen die je met kerst en oud en nieuw kunt gebruiken!

Update: Klik hier voor 8 heerlijke recepten voor het kerstdessert!

4. Drink voldoende water

Je lichaam kan het verschil tussen honger en dorst niet onderscheiden. Drink dus als je trek hebt eerst een glas water en wacht 15-20 minuten. Heb je dan nog steeds trek, dan is het waarschijnlijk toch dat hongergevoel. Is die trek weg? Dan had je blijkbaar gewoon dorst.

Ook kan water drinken eetbuien voorkomen. Heb jij er bijvoorbeeld een handje van om jezelf helemaal vol te proppen als je gaat eten? Dan is het een goed idee om voor de maaltijd een groot glas water te drinken. Dit vult je maag en voorkomt dat er nog heel erg veel voeding bij past.

5. Compenseer

Het belangrijkste is dat je over een langere periode niet te veel eet en drinkt. Ik raad altijd aan om op je gemiddelde calorie-inname van de hele week te letten. Is je wekelijkse gemiddelde calorie-inname niet te hoog? Dan zit je dus goed!

Dit verklaart ook waarom sommige mensen die de hele week super gezond eten en in het weekend eten en drinken wat ze willen het niet lukt om af te vallen. Wat ze dus allemaal in het weekend naar binnen werken, haalt hun wekelijkse gemiddelde zo erg omhoog dat ze alsnog aankomen of niet afvallen.

Maar dit principe kun je dus ook gebruiken om te compenseren voor speciale gelegenheden zoals eerste, tweede en derde kerstdag. Oh ja, en kerstavond en oud & nieuw.

Weet je van jezelf dat je met eerste kerstdag eigenlijk teveel gaat eten (wat waarschijnlijk het geval is)? Eet dan de dag van te voren en/of overdag minder en beweeg meer. Op deze manier kun je er voor zorgen dat je wekelijkse gemiddelde wat betreft energiebalans ‘gewoon’ goed is.

Conclusie

Kortom, geniet van je familie, het kerstgevoel, de warmte, de vrolijke mensen en alle cadeautjes en pas deze handige tips toe om fit de feestdagen door te komen.

Heb jij nog handige tips? Laat ze dan hieronder weten.

Fijne kerstdagen toegewenst!

Sjaak de Ridder