In Nederland is bijna de helft (!) van de volwassenen te zwaar en hoewel er vast een aantal mensen zijn die hier tevreden mee zijn, zullen de meeste mensen hier het liefst verandering in willen brengen. Omdat jij bij deze blog terecht bent gekomen, ga ik ervan uit dat jij een van die mensen bent. Ik ga je 6 manieren laten zien waarmee je gezond kunt afvallen zonder jezelf te veel druk op te leggen, want om duurzame resultaten te kunnen boeken, moet je het proces voor jezelf leuk maken.

1: Keep it simple!

Juist, houd het simpel. Afvallen is namelijk geen ‘rocket science’. Ik zie en hoor zo veel mensen die het zichzelf hartstikke moeilijk maken, terwijl dat echt niet nodig is! Bij alles wat zij eten of drinken vragen ze zichzelf af of dit wel kan of niet, ze proberen allerlei verschillende diëten (die vaak maar voor korte duur werken) of ze hongeren zichzelf zelfs uit.

Doe jezelf dit niet aan en houd het simpel. De volgende manieren die ik ga behandelen zijn de hoofdpunten waar je je op moet gaan focussen. En als je dit consequent doet, zul je gegarandeerd afvallen.

2: Nuttige voldoende eiwitten

Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Dit zijn namelijk de bouwstenen voor je lichaam en zorgen er ook voor dat je je spiermassa behoud of zelfs vergroot. Het voordeel hiervan is dat je je ruststofwisseling op gang houdt.

Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt in rust. Zo is het makkelijk om af te vallen en je gewicht te behouden.

Om voldoende eiwitten binnen te krijgen, raad ik je aan om met iedere maaltijd eiwitten binnen te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit eieren, zuivel, gevogelte, rundvlees, vis, sojabonen of een eiwitshake.

Wil je nog een stapje verder? Houd je voeding bij via een voedingsapp zoals MyFitnessPAL of FatSecret zodat je een nog beter inzicht krijgt in je voeding. Zie dit echter wel als richtlijn! Een voedingsapp bijhouden heeft zijn voor- en nadelen, maar dat is weer stof voor een nieuwe blog.

3: Leer gezonde voedingskeuzes maken

Dit is een punt wat veel mensen onderschatten, dus zorg ervoor dat jij dit vooral niet doet. De juiste hoeveelheden vitamines, mineralen, fytonutriënten en macronutriënten binnenkrijgen is van essentieel belang om zo optimaal mogelijk te functioneren en af te vallen.

Door gezonde voedingskeuzes te maken en van alle voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen, zorg je ervoor dat onder andere je hormoonhuishouding en spijsvertering goed functioneren. Deze twee spelen een cruciale rol in je gezondheid en bij het afvallen.

Om zo veel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen, raad ik je aan om bij iedere maaltijd groente te nuttigen. Dit kan zo simpel zijn als een komkommer of tomaat. Zorg er daarnaast voor dat je hoofdmaaltijden bestaan uit eiwitten, koolhydraten, vetten en groenten.

Voorbeeld: Een salade met gegrilde kipfilet reepjes, volkoren pasta en olijfolie.

4: Eet & drink onder je energiebehoefte

Punt vier is het eten onder je energiebehoefte waarmee je normaal gesproken op gewicht zou moeten blijven. Nu is het zo dat je nooit precies kunt berekenen hoeveel je exact nodig hebt, dus de beste manier om erachter te komen wat je nodig hebt, is door jezelf regelmatig te wegen. Vervolgens pas je de hoeveelheid calorieën aan als je niet genoeg bent afgevallen of als je juist te snel afvalt.

Als bijvoorbeeld je energiebehoefte om op gewicht te blijven 2000 kcal is, begin je met 1700 kcal per dag. Vervolgens ga je iedere maand of iedere twee weken wegen. Ben je wel afgevallen zoals je had gehoopt? Top, ga dan zo door! Ben je niet afgevallen? Dan verlaag je je calorie-inname nogmaals met 100 kcal.

Na een maand of twee weken ga je nogmaals wegen om te zien of je nu wel bent afgevallen. Ben je nu wel afgevallen? Dan is dit het aantal calorieën wat je nodig hebt om af te vallen. Op deze manier blijf je regelmatig testen of je de juiste calorie-inname aanhoudt en pas je dit aan wanneer het nodig is.

5: Omring je met mensen die je steunen

Mensen in jouw omgeving kunnen van grote positieve of negatieve invloed zijn op jouw proces van afvallen. Als je vaker geprobeerd hebt om af te vallen, zul je je hier wel in herkennen.

Sommige mensen zullen je ‘ongezellig’ vinden of zien het op de een of andere manier als uitdaging om jou toch dat stukje taart te laten eten.

Andere mensen zullen je juist steunen en zijn trots op je dat je voor jezelf zorgt. Je hebt immers maar een lijf. Deze mensen zullen je er bijvoorbeeld op wijzen als je een moment van zwakte hebt waardoor je op het juiste pad blijft.

Probeer ervoor te zorgen dat je vooral mensen om je heen hebt die je steunen en helpen. Laat aan de andere groep mensen duidelijk weten dat je probeert af te vallen en dat je hier serieus mee bezig wilt zijn. Misschien veranderen ze dan van gedachten en gaan ze je ook steunen.

6: Doe aan krachttraining

Het laatste punt wat ik je wil meegeven is het doen van krachttraining. Veel mensen die willen afvallen gaan meerdere keren per week los op de crosstrainer (in principe niks mis mee hoor) met het idee dat hoe meer ze zweten, hoe meer vet ze verbranden.

Dit is dus niet waar! Dus ook die zweetbanden, vuilniszakken of folie om je buik werken niet. En als ze wel zouden werken, heeft dit slechts minimaal effect. Je verliest namelijk alleen vocht, geen vet.

Maargoed, terug naar de krachttraining. Door het doen van krachttraining bouw je spiermassa op en, zoals ik bij punt 2 al zei, hoe meer spiermassa, hoe meer calorieën je verbrandt in rust.

Wat betreft verbrande calorieën heeft krachttraining ook veel effect. Tijdens een krachttraining komen er namelijk kleine scheurtjes in je spiervezels. Je lichaam gaat dit herstellen met de hulp van de eiwitten die je hebt genuttigd. Op deze manier worden je spieren dikker en sterker en bouw je dus spiermassa op.

Dit hele proces van herstellen kost je lichaam energie. Hierdoor verbrand je dus ook calorieën lang na je de krachttraining hebt gedaan.

Conclusie

Het moraal van dit verhaal is dus: Houd het simpel en begin bij de basis! Pas deze 6 punten vanaf nu toe en je zult het verschil zeker gaan merken.

Het allerbelangrijkste is dat je consequent moet zijn. Je hebt er namelijk niks aan om twee weken goed op je voeding te letten om vervolgens twee weken niet te sporten en kapsalon na kapsalon naar binnen te werken. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar ik denk dat je m’n punt snapt. 

Een ander belangrijk aspect is je herstel. Hierbij is voeding en rust natuurlijk belangrijk, maar zeker ook je slaapritme! Let dus ook goed op je slaapritme en probeer 8 uur slaap per nacht te halen.

Veel succes en zet hem op! Wil je professionele hulp? Neem dan hier eens een kijkje.