Wil je afvallen en wil je weten waar je moet beginnen? Dan moet je zeker verder lezen! In dit blog ga ik je uitleggen welke stappen het belangrijkste zijn om mee te beginnen.

Zelfs als je al een tijdje bezig bent met afvallen en het wilt je nog niet echt wilt lukken, is het handig om een stapje terug te nemen en de onderstaande stappen toe te passen.

Onthoud dat de basis onder de knie hebben het belangrijkste is om gezond af te vallen en het behaalde resultaat ook daadwerkelijk te kunnen behouden. Je gaat ook geen huis bouwen zonder fundering toch? 🙂

De allereerste stap die je moet nemen als je wilt beginnen met afvallen

De eerste stap waarmee je moet beginnen als je wilt afvallen, is nadenken over waarom je dit wilt en hoe belangrijk het voor je is. Oftewel, hoe gaat jouw leven eruit zien als je bent afgevallen wat je wilt afvallen? Hoeveel voordelen zal dit hebben? Enzovoorts.

Mijn advies is om dit op te schrijven en dit regelmatig door te lezen om jezelf eraan te herinneren waarom je dit doet. Door het op te schrijven, in plaats van typen, activeer je bepaalde gedeeltes van je hersenen die ervoor zorgen dat wat je opschrijft beter binnenkomt.

Nadat je hebt opgeschreven waarom je wilt afvallen en welke voordelen dit voor je zal opleveren, ga je specifieke doelen opstellen. Je moet je doel meetbaar maken om de motivatie te ontwikkelen die je helpt om er alles aan te doen wat nodig is. 

Kom erachter waar het misgaat 

De volgende stap die je moet nemen is uitvogelen wat de oorzaak van je overgewicht is. Het kan soms best confronterend zijn, maar wees 100% eerlijk tegen jezelf.

Om erachter te komen waar het mis gaat, is het aan te raden om voor 5-7 dagen je voeding bij te houden in een voedingsdagboek of voedingsapp.

Door je voeding bij te houden krijg je een goed inzicht in je huidige voedingspatroon en kom je misschien wel achter bepaalde slechte patronen in je voeding waarvan je je niet eens bewust bent.

Dankzij het bijhouden van een voedingsdagboek kun je er bijvoorbeeld achter komen dat je veel meer saus nuttigt dan je dacht of dat je stiekem toch best wel vaak een koekje of snoepje pakt.

Houd ook bij wat je drinkt. Veel mensen krijgen ongemerkt heel veel ongezonde suikers binnen door frisdranken, vruchtensappen en koffie en thee met suiker.

Leer betere keuzes maken

Vervolgens ga je je voedingsdagboek analyseren. Schrijf alles op waarvan je denkt dat het beter kan of beter moet. Als je dat gedaan hebt, ga je uitzoeken wat gezonde(re) vervangers hiervoor zijn.

Vervang bijvoorbeeld je Cola’tje door water, neem je koffie en thee zonder suiker (dit went best snel) en neem een handje cashewnoten in plaats van een koekje.

Wanneer je een gezond en eiwitrijk voedingspatroon aanhoudt, zul je merken dat je veel minder snel trek hebt in zoetigheid of andere ongezonde snacks.

Ongezonde suikerrijke producten zorgen er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt, waarna het ook weer snel daalt. Op dat punt krijg je weer behoefte aan zo’n ‘suikerkick’ en voor je het weet eet je heel de dag door ongezonde voeding.

Dit kunt je dus voorkomen door het gewoon te laten staan en te kiezen voor gezondere opties.

Ontwikkel een actievere leefstijl

De oorzaak van je overgewicht hangt van allerlei factoren af en een van de grootste factoren is waarschijnlijk je dagelijkse beweging.

Wanneer je ongezond leeft (ongezonde voeding en een slecht slaapritme) wordt je luier en ervaar je sneller stress. Dit heeft als gevolg dat je sneller ongezonde voeding nuttigt en te weinig energie hebt om te bewegen.

Deze combinatie zorgt ervoor dat je meer calorieën binnenkrijgt EN minder calorieën verbrandt. Hierdoor zorg je er dus voor dat je bij wijze van spreken van twee kanten je lichaam meer vet laat opslaan.

Wees je hier bewust van en probeer zoveel mogelijk te bewegen. Al is het maar 10 minuutjes een korte wandeling maken. Dat is waarschijnlijk 10 minuten meer dan je normaal gesproken zou doen. Zie al die beetjes als kleine overwinningen en weer een stap dichter bij een gezonde leefstijl.

Wanneer je er een gewoonte van weet te maken, zul je merken dat dit voor veel meer energie zorgt waardoor je nog actiever wordt, stress beter aankunt en gezonder eet.

Zorg voor een goed slaapritme

Last, but not least! Een goed slaapritme.

Een gezond slaapritme is voor iedereen super belangrijk, maar nog belangrijker als je wilt afvallen. Als je wilt beginnen met afvallen, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker door uitgerust aan je dag te beginnen.

Als je uitgerust bent, maak je onbewust betere keuzes en val je minder snel in de verleiding om toch dat plakje cake op je werk te pakken.

Daarnaast zorgt een goed slaapritme voor een betere hormoonhuishouding waardoor je minder snel vet opslaat, lekkerder in vel zit en beter met (werk)druk kunt omgaan.

Schakel hulp in

Ik heb nog een bonus stap voor je en dat is hulp inschakelen. Natuurlijk kun je het zelf, maar met de juiste professionele hulp, bereik je veel sneller je doel en bespaar je heel wat tijd met het uitzoeken van de juiste informatie waar je ook echt wat aan hebt.

Met Premium Online Coaching kun je kiezen tussen een programma waarbij we ons voornamelijk op voeding en leefstijl richten of een programma waarbij we ons richten op voeding, leefstijl en training. 

Als je wilt leren boksen zoek je een bokstrainer, als je wilt leren dansen zoek je een dansleraar. Dus als je gezonder wilt leren leven zoek je een health coach.

Ja toch? Niet dan? 🙂

Bedankt voor het lezen en laat hieronder gerust een reactie achter als je vragen hebt of als je nog meer goede tips hebt.

Laten we samen de wereld een stukje gezonder maken!


Sjaak de Ridder