De meeste mensen willen alles het liefst zo snel en makkelijk mogelijk, maar voor sommige dingen moet je geduld hebben en wat moeite doen. Dat is zeker het geval als je wilt afvallen zonder jo-jo effect. Tenminste, als je als doel hebt om je nieuwe gewicht te behouden.

Op een gezonde manier afvallen zonder jo-jo effect vraagt dus wat geduld en inzet, maar uiteindelijk zul je er veel meer aan hebben dan wanneer je snel afvalt, maar ook weer terugvalt op je oude gewicht.

Wat is het jo-jo effect eigenlijk?

Het jo-jo effect is iets waar heel veel mensen (te veel naar mijn mening) moeite mee hebben. Dit komt onder andere door onwetendheid en in sommige gevallen ook luiheid (hard maar waar).

De onwetendheid zit hem vooral in het niet weten hoe afvallen en het lichaam werkt en dit kan ik natuurlijk niemand kwalijk nemen. Het overgewicht wat je hebt gekregen is er door de jaren heen bij gekomen. Je kunt dus niet verwachten dat je binnen 6 weken alles eraf kan sporten wat je in maanden of jaren eraan hebt gegeten.

In theorie werkt afvallen zonder jo-jo effect als volgt.

Iedereen heeft een persoonlijke energiebehoefte (= caloriebehoefte). Je energiebehoefte wordt bepaald door je rustmetabolisme, energie die je verbruikt bij het verwerken van voeding en je fysieke activiteit. Je fysieke activiteit bestaat vervolgens weer uit je trainingen en dagelijkse beweging. Je kunt hier uitrekenen wat jouw persoonlijke energiebehoefte is.

Vervolgens is het bij afvallen zaak dat je consequent onder je energiebehoefte gaat eten en drinken voor een langere periode. Houd er echter wel rekening mee dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zorg er dus voor dat je niet voor een lange periode meer dan 500 kcal onder je energiebehoefte gaat eten.

Je kunt onder je energiebehoefte zitten door minder calorieën te nuttigen, door meer te bewegen/sporten of een combinatie van beide. Het laatste geef ik natuurlijk de voorkeur en is ook het meest effectief als je wilt afvallen zonder jo-jo effect.

In de rest van deze blog ga ik je laten zien hoe je het beste kunt afvallen zonder jo-jo effect.

Vind een sport die je leuk vindt

Het belangrijkste is dat je een manier vindt die je in principe de rest van je leven kunt volhouden. Het gaat er dus om dat je een leefstijlverandering ondergaat.

Daarom is het belangrijk dat je iets vind dat je leuk vind om te doen. Vind je fitness in een sportschool niet leuk om te doen? Dan ga je dat waarschijnlijk niet heel lang volhouden.

Misschien dat je thuis sporten sporten wel leuk vind. In dat geval is het het beste om thuis te sporten en daar een vast ritme in te vinden.

Als je wilt afvallen zonder jo-jo effect hoef je natuurlijk niet altijd te fitnessen. Je kunt bijvoorbeeld ook gaan (kick)boksen, voetballen, handballen, hardlopen enzovoorts. Keuze genoeg dus!

Volg een voedingspatroon dat je kunt volhouden

Teveel mensen gaan allerlei speciale diëten volgen om zo snel mogelijk af te vallen en omdat andere mensen hier goede resultaten mee hebben geboekt.

Het probleem hiermee is dat je dit dieet niet de rest van je leven gaat volhouden waardoor je uiteindelijk weer terugvalt op je oude eetgewoontes.

Dat is ook vaak de reden dat de meeste die zo’n dieet hebben gevolgd na verloop van tijd weer even zwaar zijn als toen ze begonnen of zelfs zwaarder zijn geworden.

Het beste dieet is dus het dieet (ik noem het liever een voedingspatroon) dat je de rest van je leven kunt volhouden en dus past bij jouw leven.

Focus op het aanleren van gezonde gewoontes

Wat doe je als je wilt afvallen? Je staat iedere dag op de weegschaal. Je hoopt iedere dag dat er weer wat van af is.

Je bent blij, want er is 1 kg vanaf! De volgende dag is er opeens weer 1,5 kg bij. Je vraagt je af hoe dit komt, want je doet zo erg je best toch?

Je motivatie is opeens wat minder geworden. De volgende dag is er 0,5 kg vanaf. Het gaat je niet snel genoeg.

De volgende dag is je gewicht precies hetzelfde gebleven. Je geeft op, want je zal wel gewoon niet kunnen afvallen of je metabolisme is te traag en je kan het gewoon niet.

Herken je dit? Dit gebeurt namelijk bij veel mensen die zich blind staren op het getal wat de weegschaal aangeeft.

Doe dit niet! Dat getal kan je erg demotiveren terwijl dat niet eens aangeeft hoe je er daadwerkelijk voor staat.

Je gewicht kan namelijk heel erg schommelen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verandering in je vochthuishouding, zoutinname, of je al naar de wc bent geweest, of het die tijd van de maand is en allerlei andere factoren.

Niet echt heel erg betrouwbaar dus.

Wat je beter kunt doen, is je focussen op het aanleren van gezonde gewoontes. Hier heb je zelf 100% controle over en je kunt simpelweg niet voor verrassingen komen te staan. Als iets niet gelukt is, is dat je eigen schuld en weet je ook waarom dat niet gelukt is.

Focus dus op gezonde gewoontes zoals genoeg water drinken, 3 keer per week sporten, iedere dag minimaal 30 minuten lichamelijk actief zijn, voldoende eiwitten nuttigen, minimaal 400 gr groente per dag nuttigen, suiker vermijden, minimaal 7 uur per nacht slapen etc.

Wanneer je je hier op richt, zul je merken dat het hele proces van afvallen zonder jo-jo effect een stuk leuker wordt en dat je sneller bij je ideale gewicht bent dan je denkt!

Vermijd afval shakes en 'magische' pillen

De welbekende ‘quick fixes’. Afval shakes en fat burners worden veel verkocht omdat de marketing van de bedrijven die dit verkopen je laat denken dat dit de oplossing is voor je overtollige vet.

Het werkt, tijdelijk.

Het werkt, omdat je hierdoor minder calorieën binnen krijgt en daardoor afvalt. Vooral fat burners kunnen je het gevoel geven dat het vet als sneeuw voor de zon verdwijnt. Maar dit is totaal niet het geval!

Ook afval shakes is iets waar veel mensen naar grijpen als ze ‘ff snel’ willen afvallen. De voornaamste redenen die ik hoor zijn ‘het is lekker makkelijk’ en ‘het werkte vorige keer ook’.

En dat laatste is juist het probleem! Als iets ‘vorige keer ook werkte’ heeft het dus niet gewerkt omdat je weer terug bent op je oude gewicht.

Shakes en afval pillen neem je niet de rest van je leven, net zoals een dieet wat je niet de rest van je leven gaat volgen.

Daarnaast wordt je metabolisme trager als je een tijd afval shakes drinkt. Je spijsvertering hoeft namelijk minder moeite te doen om deze voeding te verwerken. Het wordt als het ware lui. Als je dan weer ‘normaal’ gaat eten, sla je sneller vet op dan voor je begon aan de afval shakes! Niet echt wat je wilt als je wilt afvallen zonder jo-jo effect denk ik?

Naast dat je vaak tijdelijk afvalt van deze magische producten, koste het je ook nog een hoop geld. Dat geld wat je bespaart door dit soort dingen niet te kopen, kun je beter besteden aan gezonde voeding en begeleiding.

Conclusie

Wil je dus gezond afvallen zonder jo-jo effect? Volg dan de tips die ik in deze blog heb behandeld.

Wil je professionele hulp bij het afvallen? Neem dan hier eens een kijkje!