Iedereen weet wat je moet doen om een gezond leven te creëren, maar toch lukt dit bij de meeste mensen niet. Hoe komt dit? Hoe komt het dat de meeste mensen wel weten wat ze moeten doen om af te vallen, maar het uiteindelijk niet doen of slechts kort volhouden? Het antwoord is MINDSET. In deze blog ga ik je uitleggen hoe je ervoor kunt zorgen dat je een mindset ontwikkelt die doel- en resultaatgericht is.

Vraag jezelf het volgende af: Waarom doe je niet wat je moet doen om jouw doelen te bereiken? Lees met deze vraag in gedachte deze blog en onderneem actie! Je zult gaan merken dat je mindset en manier van denken het verschil gaat maken. Deze blog bevat elementen uit het boek Master Your Mindset van Michael Pilarczyk. Wil jij meer uit je leven halen? Dan raad ik je zeker aan om dit boek te bestellen. 

Oké, tijd om aan de slag te gaan!

Stap 1: Bepaal wat je echt wilt en wat een gezond leven voor jou betekent.

De eerste stap is het bepalen van wat je echt wilt. Focus op wat je wel wilt en niet op wat je niet wilt. Zeg dus niet: ‘ik wil niet meer moe zijn als ik de trap opgelopen ben’ of ‘ik wil niet meer ongezond eten’. Zeg in plaats daarvan: ‘ik wil een goede conditie zodat ik een actief leven kan leiden’ of ‘ ik wil gezond eten zodat ik lekkerder in mijn vel zit’.

Het verschil is de manier waarop je denkt. Als je denkt aan wat je niet wilt, richt je je energie op het negatieve. Als je denkt aan wat je wel wilt, richt je je aandacht op het positieve. Door je te richten op een positieve manier van denken, wordt het hele proces van verandering op zich een stuk leuker en trek je positiviteit aan die jou helpen jouw doel, een gezond leven, te bereiken. Denk hierbij aan de juiste mensen om je heen, nieuwe connecties of nieuwe mogelijkheden.

Daarnaast is het belangrijk om specifiek op te schrijven wat je echt wilt. Door het specifiek te formuleren weet je precies wat je wilt bereiken en kan je een duidelijk plan opstellen waarmee je jouw doelen gaat bereiken. Hoe je doelen moet stellen kun je hier lezen.

Stap 2: Verander ‘willen’ in ‘moeten’.

De volgende stap is het veranderen van je ‘willen’ in ‘moeten’. Wanneer je dit niet doet, is jouw doel te vrijblijvend en val je sneller terug op je oude (slechte) gewoontes. De manier om dit te doen, is opschrijven wat de positieve en negatieve gevolgen zijn van, in dit geval, een gezond leven leiden.

Van nature willen wij pijn voorkomen en plezier ervaren. Dit kun je gebruiken om jezelf te motiveren door pijn te koppelen aan blijven leven zoals je nu leeft en door plezier te koppelen aan een gezonde leefstijl.

Schrijf dus voor jezelf op welke voordelen (plezier) je ervaart wanneer je een gezond leven leidt en welke nadelen (pijn) je ervaart als je blijft leven zoals je nu leeft.

Stap 3: Stop belemmerende gedachten.

Je herkent het vast wel. Die momenten waarop je je onzeker voelt en denkt iets niet te kunnen of dat je je drukt maakt wat andere wel niet van je zullen denken. Ook je gedachten richten op het negatieve, waar ik het eerder over had, behoort tot die belemmerende gedachten.

Deze belemmerende gedachten kunnen een groot obstakel zijn in jouw weg naar een gezond leven. Ik kom vaak mensen tegen die liever niet in een sportschool sporten, omdat ze zich dan zo ‘voelen aangekeken’ of mensen die niet in hun directe omgeving durven aan te geven dat ze bezig zijn met afvallen, bang voor de reactie’s die dat teweeg kan brengen.

Stap drie is dus het stoppen met deze belemmerende gedachten. Het is een lastig proces, maar het kan zeker verschil maken en je zult ook meer geluk en succes ervaren wanneer je belemmerende gedachten weet te stoppen.

Het is belangrijk om je bewust te worden van jouw belemmerende gedachten. Dit kun je doen door ze op te schrijven. In de volgende stap ga je nieuwe, krachtige gedachten creëren.

Stap 4: Creëer nieuwe, krachtige gedachten.

Nu je weet wat je echt wilt en wat je tegenhoudt kun je nieuwe krachtige gedachten creëren. Met krachtige gedachten bedoel ik positieve gedachten die jou helpen met het bereiken van jouw doelen.

Probeer deze nieuwe gedachten bewust te herhalen. Als het goed is, heb je je belemmerende gedachten opgeschreven. Nu is het zaak om het tegenovergestelde op te schrijven.  

Dus maak van je belemmerende gedachten, positieve gedachten en lees deze voor jezelf als je merkt dat er een belemmerende gedachte voorbij komt.

Stap 5: Versterk deze nieuwe gedachten.

Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat je nieuwe gedachten automatisme worden, oftewel een gewoonte. Dit doe je door constante herhaling en toepassing van de nieuwe gedachten. Wees bewust van je nieuwe gedrag en beloon jezelf voor het toepassen hiervan (niet op een manier wat je doel in de weg staat natuurlijk!).

Het is erg belangrijk dat je plezier ervaart wanneer je bewust bezig bent met het veranderen van je gedrag waarmee je een gezond leven probeert te ontwikkelen. Wanneer dit niet zo is en je ervaart juist pijn omdat je bepaalde dingen moet laten, zal dit je erg veel energie kosten en zal je veel moeite hebben om het voor een langere periode vol te houden. Zorg ervoor dat je plezier hebt in het veranderingsproces!

Stap 6: Controleer je nieuwe gedrag

De laatste stap is het controleren van je nieuwe gedrag. Ik raad je aan om vaste momenten in te plannen waarop je je nieuwe gedrag gaat controleren. Bijvoorbeeld iedere maand of iedere week. 

Controleer je nieuwe gedrag met de volgende vragen:

  1. Voel ik mij slecht als ik aan mijn oude gedrag en leefstijl denk? Zorg ervoor dat je pijn koppelt aan je oude gedrag en leefstijl.
  2. Beleef ik plezier aan mijn nieuwe gedrag en leefstijl? Zorg dat een gezond leven voldoening en plezier geeft.
  3. Sluit mijn nieuwe gedrag en leefstijl nog aan bij mijn doel, persoonlijke waarden en overtuigingen?
  4. Ben ik ervan overtuigd dat ik deze leefstijl op de lange termijn kan volhouden en dat het alleen maar voordelen biedt voor de kwaliteit van mijn leven? Zo niet, hoe kan ik er dan voor zorgen dat het wel zo is?

​Conclusie

Iedereen weet dus dat ze gezond moeten eten, regelmatig moeten sporten en een actieve leefstijl moeten hebben om een gezond leven te kunnen leiden. Het verschil in het wel of niet bereiken van dit doel is je mindset. Door deze 6 stappen toe te passen zorg je ervoor dat je ook daadwerkelijk jouw doel bereikt en volhoudt.

Veel succes! Als je vragen hebt, laat dan hieronder gerust een reactie achter!

Ben jij klaar voor een échte leefstijl verandering? Dan is Premium Online Coaching zeker iets voor jou! Je kunt Online Coaching 7 dagen gratis proberen.