Iedereen kent het waarschijnlijk wel. De dag na die lekkere work-out wil je je bed uitkomen, maar die stekende brandende pijn in je abs laat je gauw weer op je kussen ploffen. Spierpijn! Wanneer je jezelf toch naar de rand van je bed hebt weten te krijgen en je op wilt staan weet je ook gelijk weer dat je legday er goed ingehakt heeft. Maar waarom nou altijd? Waarom krijgen we eigenlijk spierpijn en vooral, waardoor? Is het een goed teken, of juist niet? En als laatste, kun je er wat tegen doen?


WAT IS SPIERPIJN?

De spierpijn die je nu voelt komt omdat er als het ware allemaal kleine scheurtjes in het bindweefsel van de spiervezels zitten. Wij noemen dit met een mooi woord: gebruiksschade. Maar maak je hier niet druk om! Ze zijn namelijk al lang weer aan het herstellen. Ze maken je spieren zelfs sterker. De haarscheurtjes herstellen namelijk sterker en maken zo dus je spieren sterker. Maar hoe ontstaat het nou? Het begint al tijdens je training. 


WELKE SOORTEN SPIERPIJN ZIJN ER?

Tijdens je training ga je in de spieren glucose (suiker) verbranden. Wanneer deze suikers verbrand zijn blijft er een restproduct achter: melkzuur. Het moment waarop dit melkzuur op komt zetten kent waarschijnlijk iedereen wel, het brandende, scheurende tot zelfs stekende pijn in je spieren. Zeker met een beetje zuurstof te kort kan het melkzuur je flink lastig vallen. Dit noemen we de directe spierpijn. Na een rustpauze of even een andere spiergroep getraind te hebben, trekt dit gevoel weer langzaam weg. Maar wanneer je na het trainen van je benen de trap in de sportschool afloopt naar de kleedkamer word je er weer even duidelijk aan herinnerd. De spierpijn die je voelt op het moment dat je een dag later je bed uit probeert te komen komt vooral door de excentrische fase van je oefeningen. Hierbij ontstaan dan ook de haarscheurtjes. Ik zal je eerst even uitleggen wat bedoeld word met excentrische en concentrische bewegingen. 


CONCENTRISCHE FASE:

Concentrisch, de spier trek samen.    EXCENTRISCHE FASE

Excentrisch, de spier komt op rek, maar moet kracht blijven geven.


Als je nu het verschil tussen de concentrische en excentrische fase weet, kan je je misschien ook wel bedenken dat bij de excentrische fase de haarscheurtjes ontstaan. De schade in die spiervezeltjes ga je voelen de dag na je workout of zelfs twee dagen later, je gaat namelijk nu weer herstellen, je lichaam gaat dus aan het werk en dat ga je voelen. Maar je gaat hier letterlijk sterker uitkomen omdat de spiervezels sterker herstellen.


IS SPIERPIJN ECHT NODIG?

Voor velen is spierpijn een lekker en verslavend gevoel, zeker als ze weten dat je er sterker van word. Maar is het perse nodig? Nee! Het moment waarop je de suikers in je spieren gaat verbranden ben je al goed bezig. Er zal wel wat melkzuur ontstaan, maar als je niet te zwaar traint en voldoende water drinkt kan je deze melkzuren goed afvoeren. Je hebt minder of zelfs geen spierpijn, maar verbrand wel die suikers. 


KAN IK SPIERPIJN VERMINDEREN OF VOORKOMEN?

En nu hoor ik je denken, kan ik iets doen tegen spierpijn of om het te verminderen? Echt iets tegen spierpijn doen kan eigenlijk niet. Om het te voorkomen zou je je spieren misschien iets minder zwaar kunnen belasten en je trainingen rustig opbouwen door een goede warming-up te doen. Een sportmassage zou kunnen helpen om de afvalstoffen uit je spieren af te voeren en de bloedsomloop wat te stimuleren, waardoor er dus ook voedingsstoffen naar je spieren gaan die weer helpen bij het herstel.  Wat ook aan te raden is, is dat je wat meer eiwitten zou kunnen eten, dit zijn namelijk bouwstoffen die helpen bij het herstel.

En tot slot, geef je spieren genoeg tijd om te herstellen! Sla eens een dagje over of train een andere spiergroep waar je geen spierpijn hebt. Zodra je geen spierpijn meer hebt train je weer lekker verder. Pas natuurlijk wel altijd op voor overtraining en blessures! Dus bouw je trainingen goed op en vergeet vooral de warming-up en coolingdown niet. En wees vooral niet bang om hulp te vragen aan een professionalals je twijfelt. Je hebt immers maar 1 lichaam en je moet er nog je hele leven mee doen. Wees er zuinig op!

Bedankt voor het lezen van mijn eerste blog! Ik hoop dat je het met veel plezier gelezen hebben.

Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt, dus laat gerust hieronder een reactie achter! 🙂

Liefs, 

Sharon