De meeste mensen weten eigenlijk niet eens wat ze nu echt willen en als ze wel weten wat ze willen, vinden ze het vaak toch lastig hun doelen te bereiken. De eerste stap is uitdagende en haalbare doelen stellen. Door je doelen op deze manier te stellen, kun je een plan opstellen en stap voor stap naar jouw ultieme doel toe werken.

Daarom heb ik deze blog geschreven. Na het lezen van deze blog ben jij in staat om goede, uitdagende en haalbare doelen op te stellen voor jezelf en een duidelijk plan van aanpak zodat je precies weet wat je te doen staat!.

Laat na het lezen in de reactie's hieronder weten wat jouw doelen zijn!

Ps: Onderaan deze blog heb ik nog een gratis verassing voor je!

Soorten doelen

Ik begin deze blog met het uitleggen van de soorten doelen. Er zijn drie soorten doelen waar we ons op gaan richten, namelijk resultaatdoelen, procesdoelen en prestatiedoelen. Ik ga je met behulp van voorbeelden uitleggen wat deze doelen inhouden en wat jij ermee kunt.

Resultaatdoelen

Resultaatdoelen zijn bepaalde resultaten die je wilt behalen. Bijvoorbeeld je vetpercentage verlagen, spiermassa opbouwen, afvallen of een sixpack ontwikkelen. Vervolgens zorg je ervoor dat je dit doel opstelt volgens het SMART-principe.

Bijvoorbeeld: Ik wil binnen 6 maanden 10-12 kg afvallen.

Mensen kunnen erg gemotiveerd raken van het stellen van resultaatdoelen, maar het probleem hierbij is dat het niks zegt over wat je moet doen op dat resultaatdoel te bereiken. Daarnaast heb je niet altijd invloed op de uitkomst hiervan. Met procesdoelen is dit een ander verhaal. Hier heb je namelijk (vrijwel) altijd zelf de controle of je jouw procesdoelen bereikt.

Procesdoelen

De procesdoelen zorgen ervoor dat je jouw resultaatdoelen kunt bereiken. Daarnaast hebben ze ook betrekking op hoe je jouw prestatiedoelen gaat bereiken. Procesdoelen kun je eigenlijk zien als de taken die jij moet uitvoeren om jouw resultaat- en prestatiedoelen te bereiken.

Bijvoorbeeld: Om 10-12 kg af te vallen ga ik 200-500 kcal minder eten en drinken dan dat ik nodig heb.

Met Premium Online Coaching gaan we ook intensief aan de slag met procesdoelen. Om jouw procesdoelen te bereiken, gaan we habits (gewoontes) ontwikkelen. Hieronder zie je een paar voorbeelden van wat dit zou kunnen zijn. Echter, hangt het er erg vanaf wat jouw doelen zijn, op welk punt je nu bent, waar je heen wilt, hoe jouw huidige voedingspatroon, leefstijl en trainingsroutine eruit ziet etc.

Voorbeelden habits:

  • Drink voor iedere maaltijd een glas water
  • Houd je voeding bij met een voedingsapp
  • Eet langzaam en tot je 80% verzadigd bent


lange termijn doelstellingen

Iedereen heeft wel een lange termijn doel of een doel 'wat je ooit wel zou willen bereiken'. Dit is iets goeds. Ik ben een groot voorstander van groot denken en uitdagende doelen stellen. Dit zorgt er namelijk voor dat je gemotiveerd blijft en keihard moet werken om dat doel te bereiken. Wanneer je jouw lange (ultieme) doel bereikt hebt,  zal dit voor veel voldoening en een trots gevoel zorgen.

De reden dat veel mensen hun doelen niet bereiken is omdat het vaak erg ver weg is. Iets wat je in de toekomst wel gaat bereiken, maar dat alles wat je ervoor moet doen steeds maar uitstelt, omdat het nog zo ver weg is.

Korte termijn doelen

Nu komen korte termijn doelen om de hoek kijken. Je gaat jouw ultieme lange termijn doel opdelen in kleine korte termijn doelen. Deze doelen zijn sneller en makkelijker haalbaar en zorgen ervoor dat je constant iets dichter bij jouw lange termijn doel komt.

Een ander groot voordeel is dat je door het stellen van de juiste korte termijn doelen gemotiveerder blijft en vaker een voldaan en trots gevoel hebt. Dit creëer je omdat je door het stellen van korte termijn doelen vaker een doel bereikt dan wanneer je alleen maar op het lange termijn doel focust.

Stel je eens voor. Je wilt uiteindelijk 50 kg afvallen, meer energie hebben en beter presteren op je werk. Wanneer je je alleen hierop richt, zul je merken dat je gaat sporten 'wanneer je meer tijd over hebt' (wat waarschijnlijk nooit gaat gebeuren), 'gezonder gaat eten als je een wat rustigere periode ingaat' (wat waarschijnlijk ook niet gaat gebeuren) en dat je 'beter op een goede nachtrust gaat letten als je minder deadlines hebt op je werk' (waarschijnlijk komt er van alles bij waardoor het nooit goed uitkomt om beter en meer te gaan slapen). Het moraal van dit verhaal is dat als je niet vandaag nog aan jouw doelen begint te werken, nooit gaat beginnen. Uitstellen is één van de slechtste dingen die je kunt doen!

Je kunt dit uitstellen voorkomen door korte termijn doelen te stellen. Als je bijvoorbeeld het doel van 50 kg gaat opdelen in kleine doelen, kun je zeggen dat je volgende maand 3-4 kg afgevallen wilt zijn. Dit klinkt natuurlijk vee dichterbij waardoor je eerder zult gaan beginnen, gemotiveerder zult zijn en door zult blijven gaan omdat je de maand daarna wéér een doel bereikt kan hebben!

Tijd voor actie!

Ik hoop nu natuurlijk dat je motivatie 200% is en dat je het liefst gisteren nog wilt beginnen met het werken aan jouw doelen.

Onthoud wel, een doel zonder plan is slechts een droom. Om je op weg te helpen heb ik voor jou de Goal Setting Tool gemaakt. 

De Goal Setting Goal helpt jou stap voor stap op weg naar het stellen van lange- en korte termijn doelen en vervolgens het opstellen van een duidelijk plan waarmee je jouw doelen zult bereiken.

Dus stel niet uit en vraag hieronder de gratis Goal Setting Tool aan!

Door: Sjaak de Ridder

Vraag hieronder de gratis Goal Setting Tool aan!

Goal setting tool