Welkom bij de allereerste blog van 2019! In deze blog ga ik je 3 simpele en direct toepasbare tips geven om in 2019 een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Iedereen heeft wel goede voornemens voor het nieuwe jaar. Zelfs de mensen die zeggen dat ze niet aan goede voornemens doen hebben ze stiekem toch wel.

En omdat de meeste mensen, waaronder waarschijnlijk jij, het goede voornemen hebben om af te vallen en een gezond gewicht te bereiken, heb ik besloten je een handje te helpen door deze blog te schrijven.

Heb je wat aan m’n blog gehad? Deel het dan gerust met je vrienden en familie! 🙂

Wat is een gezond gewicht?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat nou een gezond gewicht voor jou is. Het is niet gek om je dit af te vragen, want dit verschilt namelijk per persoon. Voor de een is 75 kg een gezond gewicht, terwijl het voor de ander juist zwaar overgewicht is.Er zijn allerlei manieren om erachter te komen wat theoretisch gezien een gezond gewicht voor jou zou moeten zijn, maar om het makkelijk te houden, kun je een meter van je lengte afhalen. Dus wat er achter de komma staat, is theoretisch je ideale gewicht. Tenzij je langer dan twee meter bent natuurlijk 😉 

Tip #1 – Houd een voedingsdagboek bij

Door het bijhouden van een voedingsdagboek krijg je een goed inzicht in je huidige voedingspatroon. Wees eerlijk met het bijhouden van je voeding. Je houdt namelijk alleen jezelf voor de gek als je niet alles opschrijft.

Mijn advies is om 3-5 dagen alles op te schrijven wat je eet en drinkt. Je kunt dit met pen en papier doen, in je notities van je telefoon of via een voedingsapp zoals MyFitnessPAL.

Na 3-5 dagen ga je kritisch naar je eigen ingevulde voedingsdagboek kijken en schrijf je op wat je opvalt en denkt waar het probleem zou kunnen liggen.

Misschien drink je te veel calorierijke dranken zoals frisdranken en vruchtensappen of eet je te veel ongezonde snacks zonder dat je het eigenlijk door hebt.

Vervolgens ga je stap voor stap de ongezonde dingen uit je voedingspatroon schrappen en vervang je ze eventueel door een gezonder alternatief. Op deze manier werk je naar een gezond gewicht die je ook daadwerkelijk kunt behouden.

Voor frisdranken en vruchtensappen kun je bijvoorbeeld water drinken met eventueel wat suikervrije limonade en voor de ongezonde snacks kun je kiezen voor gezonde snacks zoals komkommer, een handje noten of een eiwitreep.

Tip #2 – Verhoog je dagelijkse beweging

Veel mensen denken dat ze een traag metabolisme hebben (de hoeveelheid calorieën die je verbrandt in rust). Op zich is het niet gek als je denkt dat jij dit ook hebt, maar dit is niet het probleem.

Het probleem ligt hem in je dagelijkse beweging. De mensen waarvan gezegd wordt dat ze een snel metabolisme hebben, bewegen van nature eenmaal meer gedurende de dag. Ze lopen bijvoorbeeld sneller even naar boven om wat te halen terwijl de ander (met zogenaamd een traag metabolisme) liever op de bank blijft liggen.

Het klinkt misschien wat hard en misschien is het wel wat confronterend, maar wees eerlijk naar jezelf en probeer meer beweging in je dagelijkse leven toe te passen.

Het is bijvoorbeeld handig om een fitness tracker aan te schaffen en een doel te stellen voor het aantal stappen dat je per dag wilt zetten.

Door meer te bewegen zul je veel meer calorieën verbranden gedurende de dag en zul je een stuk sneller een gezond gewicht bereiken en een gezondere leefstijl creëren

​​​​​Tip #3 – Doe aan krachttraining 

De derde tip die ik je wil geven, is dat je aan krachttraining moet doen. Krachttraining heeft vele voordelen, maar de meest belangrijke met betrekking tot een gezond gewicht bereiken is de spiermassa die je ermee opbouwt.

Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt in rust. Dit is echter niet je reddende engel die het verantwoord om veel meer te gaan eten!

Het gaat namelijk niet over tientallen calorieën die je meer verbrandt als je wat spiermassa hebt opgebouwd en het opbouwen gaat niet snel. Je moet geduld hebben om, op een legale wijze, spiermassa op te bouwen.

Aan de andere kant is het wel zo dat krachttraining zorgt voor een tijdelijke verhoging van je metabolisme. Dit komt vooral door het repareren van het beschadigde spierweefsel (dit is iets positief trouwens).

Het kost je lichaam energie (calorieën) om dit spierweefsel te herstellen en sterker te maken dan voorheen.

Het herstellen van een spier duurt gemiddeld 24-48 uur, dus als je om de 2 dagen je spieren traint, verbrandt je op weekbasis aardig wat calorieën.  

Dus naast dat krachttraining voor een mooiere lichaamsverhouding zorgt, helpt het ook om een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Bonus tip #4 – Creëer gewoontes

Sorry, ik ben nog niet klaar 🙂

De drie tips die ik je hebt gegeven kunnen je zeker helpen om je gezonde gewicht te bereiken en gezonder te leven, maar om daadwerkelijk het gewenste resultaat te bereiken en vooral te behouden, moet je ervoor zorgen dat je er een gewoonte van maakt om gezond(er) te eten en regelmatig te sporten.

Het volhouden is het allerbelangrijkste!

Bonus tip #5 – Premium Online Coaching

Als je tot hier bent gekomen, ga ik ervan uit dat je serieus bent over het bereiken van een gezond gewicht.

Met Premium Online Coaching kan ik je garanderen dat je geweldige resultaten zult boeken, maar vooral dat je deze resultaten kunt behouden!

Ben je nieuwsgierig? Klik dan hier voor meer informatie, stuur mij een mailtje via info@allinhealthcoaching.com of meld je aan voor de gratis proefweek!

Sjaak de Ridder