Ben jij, zoals vele andere, constant op zoek naar een makkelijke manier om af te vallen? Sneller afvallen door een beter slaapritme is misschien wel de oplossing voor jou. Zeker als je momenteel een slecht of minder goed slaapritme hebt, zul je een groot verschil gaan merken wanneer je je slaapritme verbeterd. Hierbij gaat het niet alleen om het aantal uur dat je slaapt, maar ook om de kwaliteit van je slaap.

Veel mensen hebben, vaak ook onbewust, geen optimaal slaapritme. Dit kan door allerlei factoren komen, maar de meest voorkomende redenen van een slecht slaapritme zijn: te weinig uren slaap, te veel (blauw) licht voor het slapen gaan, een ongezond voedingspatroon, te veel stress en een te hoge cafeïne consumptie.

Omgekeerd heeft een slecht slaapritme ook veel invloed op je eetgewoontes en stressgevoeligheid. Kortom, een slecht slaapritme kan funest zijn voor jouw plannen om gezonder te gaan leven en om op een gezonde manier gewicht te verliezen.

In dit artikel ga ik je uitleggen wat je kunt doen om een beter slaapritme te ontwikkelen waarmee je sneller gewicht verliest, minder stress ervaart, meer energie krijgt en je je gelukkiger voelt.

Ook jij kan sneller afvallen door je slaap te verbeteren met de volgende tips

Pas deze tips vannacht nog toe en ontdek zelf dat ook jij sneller kan afvallen! Houd er wel rekening mee dat je huidige slaapritme is ontstaan door gewoontes die de afgelopen jaren in jouw leefstijl zijn geprogrammeerd. Je kunt dus niet verwachten dat je vanaf vannacht al een perfect slaapritme hebt. Gun jezelf de tijd om je slaapritme te verbeteren, geef niet te snel op en ontwikkel nieuwe gezonde gewoontes!

Vermijd (blauw) licht

De eerste tip die ik je ga geven en waarvan ik zeker weet dat de meeste mensen hier baat bij hebben, is het vermijden van blauw licht voordat je gaat slapen. Blauw licht is het licht van bijvoorbeeld je televisie, smartphone en laptop.

Nog even op je telefoon je laatste WhatsApp berichtjes checken, nog even reageren op dat mailtje voordat je gaat slapen of nog een aflevering op Netflix kijken. Je herkent het vast wel, maar dit zijn misschien wel de slechtste dingen die je kunt doen voordat je gaat slapen.

Je lichaam heeft namelijk een biologische klok en blauw licht brengt dit in de war. Vroeger (heel vroeger), toen we nog geen klokken en wekkers hadden, gingen mensen slapen als het donker werd en werden zij wakker als het licht werd. Door ‘s avonds laat nog achter een scherm te zitten, denkt je lichaam dat het nog dag is. Zo voorkom je dat je lichaam het stofje melatonine aanmaakt wat ervoor zorgt dat je sneller en dieper slaapt.

Dus waar je lichaam en hersenen normaal gesproken denken dat het 10 uur lang donker is, kan je deze tijd aardig inkorten met het gebruiken van blauw licht vlak voordat je gaat slapen. Zo zorg je dus automatisch voor kortere nachten, minder snel in slaap kunnen vallen en een minder vaste slaap. Voorkom dit door 2 uur voordat je gaat slapen blauw licht te vermijden en pak in plaats van je smartphone of laptop een goed boek!

Zorg voor een vaste routine

Probeer een vaste routine te vinden waarmee jij het beste functioneert en je je het beste uitgerust voelt. Het circadiaanse ritme gebruiken is de beste methode om een goede nachtrust te hebben. Het hebben van een vaste routine van opstaan en gaan slapen zal zorgen voor een veel beter slaapritme en je zult zeker het verschil gaan merken.

Test verschillende tijden van opstaan en naar bed gaan en kijk wat het beste bij jou past. Het verschilt namelijk per persoon wat het beste voor hem of haar werkt.

Sport meer en eet gezonder

Goede en gezonde eetgewoontes kunnen jouw slaapritme drastisch verbeteren. Vooral in de laatste uren van de dag, dus voordat je gaat slapen. Hieronder geef ik je een paar tips wat betreft voeding om een beter slaapritme te creëren:

  • Eet geen grote maaltijden voordat je gaat slapen
  • Drink niet teveel voordat je gaat slapen
  • Vermijd cafeïne vanaf 15:00
  • Vermijd alcohol voordat je gaat slapen


Een kleine maaltijd voordat je gaat slapen kan je helpen om beter in slaap te vallen, omdat het je een verzadigd en voldaan gevoel kan geven. Zorg ervoor dat deze kleine maaltijd uit eiwitten, gezonde koolhydraten en vetten bestaat.

Regelmatig sporten kan ook een positieve impact hebben op de kwaliteit van je slaapritme. Pas wel op met ‘s avonds laat sporten. Voor sommige mensen kan dit er namelijk juist voor zorgen dat je minder snel in slaap valt.

Verminder stress en ontspan regelmatig

Stress door bijvoorbeeld familie omstandigheden, werk, geldzaken, dagelijkse factoren kunnen voor een erg slechte nachtrust zorgen. De juiste technieken kunnen er echter voor zorgen dat je toch goed in slaap kunt vallen en gedurende dag zelfs minder stress ervaart.

Hier een paar voorbeelden:

  • Schrijf alle moeilijkheden die je ervaart op
  • Houd je slaapkamer schoon en geordend
  • Vermijd stressvolle taken en gedachten voor het slapen
  • Doe iets leuks voordat je gaat slapen
  • Schrijf alle taken voor de volgende dag op een to-do lijstje

​Conclusie

Je zult inmiddels wel begrijpen dat je slaapritme grote invloed kan hebben op je gewicht, energieniveau, (werk)prestatie, geluksgevoel en stressniveau.

Wil je sneller afvallen? Begin dan met het verbeteren van je slaapritme. Het wordt vervolgens ook een stuk makkelijk om gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen.